« Späť

Spoločná zábava a púšťanie šarkanov

Spoločná zábava a púšťanie šarkanov

- Správy z Domov Panny Márie Eucharistickej pre deti v Kapčigaji od slovenského kňaza Ondreja Slávika, November 2012 -

Nový mesiac sme začali niekoľko-dňovou pravidelnou modlitbou za zosnulých na miestnom cintoríne.

Vďaka skorej zime sme boli v plnom pracovnom nasadení. Na poslednú chvíľu bolo potrebné oboviť hlavný prívod teplovodného mestského kúrenia do jedného z našich domov. V tejto práci nám pomáhali naši priatelia z rehabilitačného centra pre mužov. Jedného z nich, ktorý pri práci utrpel zlomeninu nohy, neskôr navštívili naše menšie deti spoločne so sestrou Vierou a otcom Jozefom a priniesli do ich centra okrem vlastnoručne maľovaných obrázkov, ovocia a sladkostí, aj radostnú náladu, piesne a básne.        

V našich Domoch Panny Márie sme sa pripravili na zimu zakúpením väčšieho množstva medu, zemiakov a inej zeleniny.

Pre deti sa začali jesenné školske prázdniny farskou zábavou nazvanou „Urá kanikuli“, na ktorej hrách a tancoch sa zúčastnili okrem detí žijúcich v Očagoch a detí z farnosti, aj viacerí dospelí farníci. Cez prázdniny sme pre deti viac krát zorganizovali oddych v prírode. Najprv mohli vyskúšať svoju zdatnosť pri výstupe na Turgenský vodopád a potom svoju šikovnosť pri lovení rýb na neďalekej rybnej farme. Ďaľšiu nedeľu si s pomocou otca Jozefa a starších vlastnoručne vyrobili šarkanov a v priaznivom vetre, ale nepríjemnej zime ich neskôr púšťali v stepi vedľa rieky Ilí.

          

Otec Ondrej využil svoj pobyt na Slovensku okrem obnovenia víz, potrebného oddychu a duchovnej obnovy u sestier Notre Dame v Beckove aj na stretnutie sa s niektorými pomocníkmi a dobrovoľníkmi, ktorí v uplynulých rokoch pôsobili na našej misii v Kapčagaji. Osobne sa stretol aj s viacerými našimi dobrodincami a navštívil sestry Notre Dame, ktoré od júla tohto roku už nepôsobia v Kapčagaji, aby predstaveným osobne poďakoval za pôsobenie sestier na misii a dozvedel sa o ďalších plánoch ich pôsobenia v Kazachstane. Po určitom zvážení sme znova prehodnotili ďalšie štúdium Viktora Zotenka na Slovensku a rozhodli sme sa pre jeho návrat do Kazachstanu, kde bude pokračovať v štúdiu na športovej vysokej škole v Almate, na ktorej študoval pred svojím pobytom na Slovensku. V polovici novembra pricestovala na Slovensko aj naša dobrovolníčka Eva Krajčovičová na plánovanú dovolenku spojenú s obnovením víz. Od kongregácie Milosrdných sestier Svätého kríža na Slovensku sme ako dar pre našu misiu a farnosť získali relikvie blahoslavenej sestry Zdenky.

V Kapčagaji sa po radostných a na zážitky bohatých prázdninách detí rozhodli jeden deň oddýchnuť aj dospelí, ktorí sa o deti neustále starajú. Zvolili si návštevu Čerinského kaňonu, ktorí sa im pre množstvo povinností pri výchove detí v Domoch Panny Márie podarilo počas ich pôsobenia v tejto misii navštíviť prvý krát.        

V tomto mesiaci sa začala miestna učiteľka hudby Tatiana dobrovoľne a bezplatne venovať trom našim dievčatám, ktorých učí hrať na klavíri. Dobrovoľníčka Eva sa s inými tromi deťmi venuje hre na gitare. 

Na konci cirkevného roku na slávnosť Krista Kráľa sme okrem duchovného programu zorganizovali aj zábavný program. Katarínska zábava opäť pritiahla viacerých farníkov a zúčastnila sa na nej aj generálna predstavená sestrier Františkánok, ktorá bola v Kazachstane na vizitácii sestier a navštívila aj našu misiu ktorej svojou službou sestry Františkánky pomáhajú veľmi intenzívne už veľa rokov.