« Späť

Začiatok roka 2014 v Kapčigaji - čas prázdnin, vinšov a návštev

Začiatok roka 2014 v Kapčigaji - čas prázdnin, vinšov a návštev

- Správy z Domov Panny Márie Eucharistickej pre deti v Kapčigaji od slovenskej dobrovoľníčky Evy Krajčovičovej, Január 2014 -

Tento mesiac sme začínali vinšmi do Nového Roka a samozrejme svätou omšou. 

Opäť niektoré z detí odišli na pár dní domov, keďže boli prázdniny. Začiatkom mesiaca sme boli spolu s deťmi z ocagov navštíviť deti, ktoré žili kedysi u nás, v detskom domove v Almate. Po tomto stretnutí sme sa vyšantili ešte v parku a potom sme išli na večeru do študentského domu – Karavadzo. 

4. januára naše deti boli pozvané sestrami “Milosrdenstva” (sestry Matky Terezy) v Almate, aby zahrali scénku o narodení Ježiša pre iné deti. Po tejto scénke boli pre všetky prítomné deti pripravené a rozdané darčeky a tiež obed. Na druhý deň naše deti hrali scénku v dedinke Daulet, kam prišlo veľa ľudí s deťmi. Taktiež sme boli pozvaní so scénkou aj k otcovi biskupovi, ktorý mal pripravenú sladkú pozornosť pre každého “herca”. Po scénke nám povedal ešte zopár povzbudivých slov, spoločne sme sa pomodlili a zaspievali si. 

Tento mesiac nás svojou prítomnosťou potešil aj otec Peter Sakmar, mladý slovenský misionár, ktorý pracuje už niekoľko rokov v meste Uralsk (Západný Kazachstan). Bol u nás celý týždeň, okrem rôznych akcií s ním, vypomáhal v meste Kapčagaj so svätými omšami, keďže náš pán farár, otec Artur odcestoval v tom čase na niekoľko dní do Karagandy. S otcom Petrom sme zažili krásny týždeň, okrem výletov do hôr, viedol duchovné rozhovory s našou mládežou, slúžil v študentskom dome – Karavadzo sväté omše. A aby to nebolo až také všetko vážne, rád si s nimi zahral karty, či pozrel film. 

10. januára sme sa rozlúčili na letisku so sestrou Annou Kim, ktorá vypomáhala niekoľko rokov v ocagoch v Kapčagaji, kde pracovala v kancelárii alebo robila domáce úlohy s deťmi, či pripravovala a viedla letné tábory pre deti a mládež. S. Anna sa zapísala do sŕdc detí, ale aj nás, dospelých. Myslíme na ňu najmä v modlitbách, aby aj na štúdiách v Ríme mala vždy otvorené srdce pre iných, ako doteraz. 

12. januára si pre nás pripravili krátky vianočný program aj pravoslávne deti. Zaspievali nám krásne koledy a zavinšovali niekoľko vinšov do Nového roka. Koncom mesiaca sme prijali dve nové deti, dvojičky Rimu a Innu, ktoré žijú v ocagu svätého Marciala. 

Sestra Joanna konečne po dvoch mesiacoch dostala pas s novými vízami, takže môže nerušene pokračovať v svojej misijnej činnosti a sestra Tamara bola na trojtýždňovom kurze kazašského jazyka v Karagande.  

Taktiež nám v čase prázdnin, ktoré boli začiatkom mesiaca dva týždne, vypomáhal seminarista - Vitalius z Karagandy.