« Back

Tešíme sa na jar

Hurá, opäť sme sa vrátili do domu sv. Benedikta. Po ukončení opráv, sme získali jednu miestnosť navyše. To nám umožnilo rozdeliť sa do troch skupín a pracovať tiež individuálne, hlavne so slabšími deťmi. Získaný čas sme mohli venovať na tvorivé práce. 

 

 

Tento školský rok navštevujú deti, rôzne záujmové krúžky vďaka dobrým srdciam, a to tance, maľovanie, mentálnu matematiku. Mentálnu matematiku navštevujú hlavne deti z prvej a druhej triedy. Veľmi im to pomáha aj pri učení. Tance sú hlavne pre tých najaktívnejších. A maľovanie pre umelcov. Žiaľ, niektoré detí museli prestať venovať sa krúžkom, pre nedostatok času, ktorý im zostával na prípravu do školy.

Dobrovoľníčky, ktoré nám tento rok pomáhajú, sú zo spoločenstva od saleziánov. Na sviatok Dona Bosca pripravili predstavenie z jeho života. Príprava trvalá celý mesiac tým, že si každý večer prečítali niečo z jeho životopisu. V deň sviatku každý dostal upečený koláčik s citátom od don Bosca. 

 

 

Kazachstan je krajinou s 138 národnosťami. Mnohí sa hlásia k svojim predkom a chcú sa naučiť svoj jazyk. Mnohým deťom bolo od januára tohto roku umožnené učiť sa poľský jazyk.  Začiatky sú veľmi  intenzívne, želáme deťom,  aby vydržali a naučili sa jazyk svojich predkov alebo svojich susedov. 

 

 

Druhého februára rozdelili sestry pracujúce v Očagoch svoju radosť zo zasväteného života spolu s deťmi i farníkmi.  Spolu to oslávili na sv. omši, kde sestry obnovili svoje rehoľné sľuby. 

 

 

 

 

V Almate sa konala zimná univerziáda. V jeden zimný večer mali na tomto podujatí možnosť byť i niektoré naše deti. Bol to pre nich pekný športový zážitok. 

Veľkou radosťou pre deti je návšteva mamky o. Artura, na ktorú sa deti veľmi tešili. Pobudne s nami 3 mesiace a  má toho veľa, čo chce deťom odovzdať. Okrem návštev dobrých ľudí nás navštevuje stále chrípkové obdobie, ktoré intenzívne „kraľuje“ tohto roku nielen v očagoch, ale i v Kazachstane. Máme nádej, že jar príde skoro a vyženie všetkých “neprajníkoch“.

Sr. Emília