« Назад

November v Kapčigaji

Dni voľna alebo prázdnin sú dňami, kedy pre mládež, staršie deti našej diecézy, môžeme zorganizovať rôzne stretnutia. Hneď na začiatku jesenných prázdnin bola duchovná obnova pre chlapcov. Centrom ich prednášok, rozhovorov, modlitieb bola Panná Mária. 

Druhá časť jesenných prázdnin patrila dievčatám. Panná Mária bola pre nich veľkým vzorom i príkladom. Prirodzene majú k nej bližšie, pretože majú veľa toho spoločného.  Ale aj tak sa majú od nej čo učiť  a  denne sa k nej utiekať. 

V novembri sme mali vzácnu návštevu zo Slovenského veľvyslanectva z Astany p. Lucia Bartákova. Na fotografii vidíme i jej rodičov. Pani Lucii sme vďační v zrealizovaní projektu pre Očag Benedikt. V tomto Očagu deti si robia domáce úlohy. 

V Kazachstane cintoríny sú často ďaleko od mesta, preto ľudia tam nie tak často chodia. Počas oktávy spolu s deťmi chodievame každý deň na cintorín pomodlíť sa. Na kapčigajskom cintoríne sú pochovaní i dvaja chlapci, ktorí žili v Očagoch. 

Každého 13-ho v mesiaci, od mája do októbra sa koná modlitba sv. Ruženca vonku so sprievodom. Deti sa radi zúčastňujú tejto pobožnosti. 

Deti sa taktiež radi zúčastňujú na modlitbách vo filiálnych kaplnkách, ktoré patria do farnosti Kapčigaj. Tuná sa stretávajú s inými veriacimi, ktorí sú pre nich príkladom viery, hlavne staršie pokolenie. Taktiež sa nedajú zahanbiť  svojím svedectvom viery.  Po sv. omši si  môžu  tiež i „pobaltať” (porozprávať sa). 

S. Emília

Комментарии