« Späť

Letné prázdniny v Kapčigaji

Letné prázdniny v Kapčigaji

Prinášame vám nové udalosti Domova detí v Kapčigaji.

 

Pre deti na základných školách je v Kazachstane jún mesiacom prázdnin.  Aj tí najslabší si už poopravovali známky. Samozrejme stredné školy alebo univerzity  sú v plnom prúde skúškového obdobia. Prvého júna prišli pozdraviť a zabaviť sa s deťmi vojaci, ktorí boli v Afganistane.

Naše „očagi“ (domy pre deti) navštívila generálna predstavená  sestier  Služobníčky Nepoškvrneného Počatia Panny Márie spolu s provinciálnou predstavenou z Poľska.

Aquapark v Kapčigaji má dlhú tradíciu vo voľnom lístku pre detí na celé leto. Detí sú veľmi šťastné, že v týchto horúcich letných dňoch sa môžu trochu osviežiť. Aj tento rok poprosili o. Artura o posvätenie aquaparku.

Cez prázdniny mnohé detí odchádzajú k svojim príbuzným.  Samozrejme sú aj takí, ktorí tam ostávajú celé prázdniny. Niektorým sa podarí aspoň zopár dní pobudnúť s blízkymi. Toto leto niekoľko detí bolo pozvaných do Poľska, aby tam strávili niekoľko týždňov. Taktiež navštívili rôzne miesta duchovného života i uvideli krásy tejto krajiny.

Keďže Poľsko susedí so Slovenskom, mali tiež možnosť stretnúť sa s o. Ondrejom  a o. Jozefom, ktorí pôsobili v Kapčigaji v minulom období . Taktiež navštívili o. Jána Buca, ktorý je predsedom združenia Yes we can (foto 12).

Okrem výletov a zaujímavosti pokračuje oprava domu sv. Kláry. Vonkajšia strana je už takmer hotová. Zateplenie stien a nová fasáda  dali tomuto domu novú tvár.

Očagi cez prázdniny neostávajú prázdne, pretože aj keď domáce deti sú vycestované, nahrádzajú ich deti z iných farností biskupstva, pre ktoré sa tu pripravujú letné tábory.

Ďakujem vám, že na nás myslíte vo svojich modlitbách a ďakujem aj za vaše finančné milodary, ktorými prispievate do Zbierky.

Sr. Emília