« Späť

Leto v Kapčigaji vrcholí, Nebeský otec sa o nás stará

Leto v Kapčigaji vrcholí, Nebeský otec sa o nás stará

- Správy z Domov Panny Márie Eucharistickej pre deti v Kapčigaji od slovenského kňaza Ondreja Slávika, Jún 2013 -

S horúcim počasím priniesol nový mesiac aj vytúžené prázdniny pre školopovinné deti z našej farnosti. Starší študenti naďalej pokračovali v zdolávaní povinností a skúškového obdobia.

Slávnostnou procesiou s Najsvätejšou Sviatosťou Oltárnou okolo domov našej misie na začiatku júna, sme spoločne s veriacimi ukončili slávnosť Najsvätejšieho Tela a Krvi Kristovej. 

Otec Ondrej na žiadosť majiteľa, posvätil priestory a kancelárie miestneho aquaparku. Vďaka dobrote talianskeho majiteľa Nikolu, už veľa rokov deti žijúce v našej farnosti môžu počas celého leta bezplatne navštevovať toto príjemné miesto.

Ihneď zo začiatku mesiaca sa u nás rozbehli letné tábory pre deti bývajúce v našich misijných domoch, prijali sme mládežnícky tábor z Almaty a podarilo sa nám zorganizovať veľký letný tábor pre 48 detí z Kapčagaja, Almaty a Bakanasa.

Deti sa v tábore organizovanom sestrou Annou, otcom Jozefom a ich pomocníkmi zamýšľali nad svojím vzťahom k Bohu, ktorý si vytvárame cez modlitbu. Do vzťahu s Kristom prenikali cez piesne, hry, katechézy, liturgiu, spoločné modlitby, prostredníctvom vlastných ručných prác. Nachádzali ho aj pri spoločnom stolovaní, športových súťažiach, výletoch do prírody a obľúbenom radostnom kúpaní v aquaparku. Pre všetky deti, ale aj tých čo sa im venovali a slúžili im, bol tento čas veľkým darom.

Na dobu jedného týždňa navštívil našu farnosť otec Krištof z Poľska, ktorý pôsobí ako misionár na Ukrajine v meste Charkov. Spoločne s ním sme navštívili aj farnosť Doulet, kde sme zastupovali miestneho kňaza. V tom istom čase sme sa rozlúčili aj s našou učiteľkou hudby a zároveň organistkou Tatianou, ktorá dlhodobo odcestovala do zahraničia.

Deti potešil darček od občianskeho združenia jednej z protestantských cirkví, ktoré pomáha ľuďom trpiacim rôznymi závislosťami. Deťom z našej misie zabezpečili bezplatný vstup do cirkusu, ktorý v tom čase navštívil naše mesto. Viaceré vystúpenia hercov urobili na deti veľký dojem.

Vedenie rehole Redemptoristov na Slovensku definitívne rozhodlo o ďalšom zaradení otca Jozefa Jackanina. Bude pôsobiť vo formácii na Slovensku, preto opúšťa misiu v Kapčagaji 29.júla 2013.

Zaskočení sme zostali aj z rozhodnutia bratislavského arcibiskupa, ktorý nepredĺžil misijné pôsobenie otca Ondrej Slávika v Kazachstane. Od novembra tohto roku už bude pokračovať vo svojej službe v Bratislavskej diecéze. Usilujeme sa v tomto čase hľadať vhodného kňaza, ochotného ďalej viesť misiu v Kapčagaji.

Ďakujeme všetkým Vám, ktorí nám pomáhate svojou duchovnou aj materiálnou pomocou. Vďaka našim dobrodincom a viacerým z Vás sa nám podarilo ponúknuť zmysluplne využiť čas prázdnin deťom, ktoré na to nemajú dostatok možností.

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Zatiaľ bez komentára Buďte prvým