« Back

S vďakou myslíme na Vás všetkých

S vďakou myslíme na Vás všetkých

- Správy z Domov Panny Márie Eucharistickej pre deti v Kapčigaji od slovenského kňaza Ondreja Slávika, September 2012 -

 

September sa pre nás tradične začal “Pjervim zvonkom” našich detí, ktoré sme spoločne sprevádzali v sobotu 1. septembra na otvorenie nového školského roku. Niektoré z nich išli do školy po prvý raz, niektoré naopak v tomto roku končia základnú školu. V ten istý deň naši starší študenti nastúpili na stredné školy v Almate. V nedeľu počas svätej omše sme sa zvlášť modlili za školákov, študentov, ich učiteľov a vychovávateľov a posvätili sme knihy a školské pomôcky vďaka ktorým v tomto roku budú nadobúdať nové vedomosti.
Na začiatku mesiaca sme sa rozlúčili so sestrou Margaritou (Beáta Kovalíková) z kongregácie Školských sestier Notre Dame, ktorá na našej misii pôsobila tri roky a vo svojej službe bude pokračovať v meste Balchas v strednom Kazachstane. Kňazi našej farnosti Ondrej Slávik a Jozef Jackanin, sa spoločne zúčastnili posviacky nového katedrálneho chrámu v Karagande. Tejto pre Kazachstan veľkej udalosti sa s nimi zúčastnil aj kňaz Jozef Slezák, ktorý na našej misii pomáhal jeden mesiac a v polovici septembra sa vrátil pokračovať vo svojej službe na Slovensku.
 
S radosťou sme privítali v Kapčagaji sestru Tamaru z kongregácie sestier Nepoškvrneného Počatia Panny Márie, ktorá prešla v Poľsku záverečnou formáciou a slávnostne odovzdala Večné sľuby. Teraz spoločne s nami pokračuje v rozvíjaní katolíckej misie na juhu Kazachstanu.
 
Našu farnosť v tomto mesiaci navštívilo 8 kňazov našej diecézy, ktorí tu prežívali svoju duchovnú obnovu a upevňovali vzájomné priateľstvá. Tešili sme sa zo svadby našich farníkov Alexeja a Eleny, ktorí po 19 rokoch spoločného života uzavreli sviatostné manželstvo a tiež z nových stretnutí pri Božom Slove, ktoré v našej farnosti našli svoje stále miesto každý štvrtok večer.    
 
Na konci mesiaca k nám prišla vzácna návšteva z USA. Pán Vincent Bus z organizácie Konferencie katolíckych biskupov USA, ktorí už dlhé roky pomáhajú rozvíjať našu farnosť a dielo Ocagov v Kapčagaji. Strávili sme s ním poslednú nedeľu mesiaca a jeho návšteva bola veľmi príjemná a priateľská.
 
V priebehu celého mesiaca sme pokračovali v opravách nášho študentského domu v Almate a priestorov na učenie pre deti v Kapčagaji, aby sme im spolu s našimi dobrodincami vytvorili čo najlepšie podmienky pre vzdelanie. Smutné pre nás v tomto mesiaci bolo, že sme prišli o nášho misijného psa Kuzju, ktorý s nami prežil viac ako 4 roky a bol pre deti ozajstným verným priateľom a ochrancom.
 
Vďaka dobrému a stálemu počasiu sme sa počas celého mesiaca usilovali tráviť voľný čas s deťmi čo najviac vonku, najmä na prechádzkach v parku a pri jazere. Keďže v tomto mesiaci sme nestihli rozbehnúť našu materskú škôlku, ktorú bude od októbra zatiaľ navštevovať 6 našich detí, robili sme pre nich rôzne výlety do prírody, mini ZOO, kina a tiež sa najmenšie deti spolu s nami zúčastnili dvoch misijných ciest do dediny Bakanas ku miestnemu spoločenstvu veriacich. 
 
Comments
sign-in-to-add-comment
Vďaka za správu. Posielam modlitbu, nech sa vám darí plniť Božie dielo. emoticon
Posted on 10/17/12 10:00 PM.